Komposten på Ådala

09.06.2021

Vi har problem med vår kompost.
Vi måste hitta en lösning nu!

 

  • Komposten på Ullevi där vi förut lämnat vår kompost håller på att avvecklas så dit kan vi inte köra den längre.
  • Priset för att lämna hos Tekniska Verken har fördubblats. Alla deras avgifter har skjutit i höjden. Det kostar 800 kr/ton att tömma kompost. Vår kompost väger när den är full mellan 8 och 13 ton (kan väga mer också) vilket blir en kostnad på mellan 6400 och 10400 kr/ tömning, den töms ca 8 ggr per säsong till detta tillkommer transport ca 2000 kronor per gång. Summan av detta blir någonstans mellan 67.000-99.000 kronor per säsong. Vi har inte ekonomi för det. Alla våra pengar kan inte gå till kompostering vi har mer åtgärder som måste utföras på Ådala.
  • Ådala är det av våra fyra område som slänger mest kompost. Vi behöver börja kompostera mera på egen lott själva och/eller som enskild kolonist köra iväg vårt eget till återvinningsstation. Kan man samköra? Ska vi köpa in en liten släpkärra, så man kan hjälpas åt att köra iväg kompost?
  • Valla som ett exempel, komposterar allt sitt själva på egen tomt, de får inte lämna något pga att de har/haft potatiskräfta. Det funkar bra hos dem trots vilda protester i början.

Vi vill återigen slå ett slag för Biokuben som vi får specialpris på. Den rymmer mycket, mycket mer än man kan tro och den ser till att man har fin jord att använda till odling. Biokuben kan beställas på hemsidan.

Vi har också pratat om att ha en egna kompostlimpor på området. Var skulle vi kunna lägga dem ? Man behöver 3 stycken för att det ska fungera optimalt men minst 2 stycken. De blir stora så det behövs en bra stor plats, har vi nån sån plats. Har ni förslag på lämplig plats?

Kom med ideer och förslag på hur vi ska lösa vår kompostering.

Komposten tömdes den 27 maj då vägde den ca 10 ton vilket kostade oss 10 000 kronor. Den börjar bli halvfull igen och vi kommer behöva alldeles snart tömma den. Efter den tömningen kommer komposten att stängas tills vi hittar en lösning. Tills dess får alla kompostera på egen tomt eller köra bort det till återvinningsstation.

Riskomposten kommer att vara kvar om vi alla sköter den och slänger just bara ris i den.

Linköpings Koloniträdgårdar
Områdesgruppen Ådala