topp

Topp 5
Styrelsemötet i september - här är de viktigaste punkterna för dig som medlem.

Utökad bekämpning på Valla
Styrelsen har beslutat att tillsammans med Anticimex placera ut råttgift i speciella boxar. Alla områden: Tänk på att plocka upp fallfrukt och inte lägga animaliska rester i din kompost.

Förbundsavgiften
Nu har vi tillsammans med förbundet kommit fram till att vi betalar 300kr/medlem oavsett vilken typ av lott våra medlemmar har.

NaturCentrum
LKT har sökt medlemskap i NaturCentrum. Vårt medlemskap där kommer att ge dig som medlem ett mervärde och ett samarbete som känns naturligt för oss i styrelsen.

Nya lås
Till kommande säsong 2022 kommer vi att ha bytt låsen på duscharna. De gamla plastkorten har gjort sitt och med det nya systemet kan vi även ge tillfällig entre eller öppning av hänglås på tex släpkärra.

Säsongen går mot sitt slut
Vecka 43 (25-28/okt) kommer vi att stänga av sommarvattnet på alla områden. OBS om det blir kallt tidigare så kommer vi att stänga före detta datum. Vi uppmanar dig att EFTER detta datum öppna dina kranar för att undvika frysning.

Styrelsen
Linköpings Koloniträdgårdar

Läs hela inlägget »

Expeditionen stängd 1/9 öppet 8/9 och 15/9 som vanligt sedan stänger vi för säsongen.
Vid kontakt efter det skicka mail eller sms på områdestelefonen.

Vi ber alla som har något att betala komma in någon av de sista gångerna och göra det .

Läs hela inlägget »
Etiketter: ådala expeditioner

Kom och fira Koloniträdgårdens dag lördagen den 28/8

 • Alla är välkomna till oss på Ådala!
  Kaffestugan öppen klockan 14.00 – 16.00
  Vi kommer att sälja Ådalabakelser
 • Vi firar Koloniträdgårdsförbundet 100 år, 1921-2021 Koloniträdgårdsförbundet uppmanar alla Koloniföreningar att plantera 1000 träd. Vi kommer att plantera 5 Rönnbärsträd klockan 14 nere vid kaffestugan!  
 • Har du gamla bilder på din koloni/området eller en god historia får du gärna ta med dem till kaffestugan. Vi vill gärna se och höra hur det har varit på Ådala tidigare.
 •  Annika Alnefors kommer att ha en fotoutställning i kaffestugan. Hon har en fantastisk förmåga att fånga naturen genom kameralinsen. Vi får följa henne och se vad som sker på hennes kolonilott här på Ådala.
 • Elisabeth Naess, keramiker och trädgårdsmästare på Ådala kommer att finns i kaffestugan under eftermiddagen och visa och sälja sina alster.
 • Kom och träffa författaren Åsa Liabäck och köp hennes första bok ”I hjärtat av Ådala” 
 • Vi har försäljning av den utsökt goda och helt nyslungade Ådalahonungen som produceras på vårt område, till lycka för både växter och oss tvåbenta.

Välkomna!
Ådalas fritidskommitte 

Läs hela inlägget »

Koloniträdgårdsförbundet fyller 100 år! På koloniträdgårdens dag, lördagen den 28 augusti uppmärksammar vår förening 100–års jubileet. 

På Emmalund har området och fritidsföreningen pratat och planerat.
· Att fritidsföreningen har serveringen öppen.
· Möjlighet till loppisförsäljning nere vid dansbanan.
· En promenadslinga genom området med information om koloniverksamheten.

Vill du som kolonist bidra och ha en egen aktivitet t.ex. öppna upp din trädgård för allmänheten denna dag är det bara kul!

Inbjudan och tider för dagen återkommer vi inom kort med!
Maila området på emmalund@kolonisten.se med dina ideer.

Linköpings Koloniträdgårdar
Emmalund

Läs hela inlägget »

Efter områdessynen konstaterar vi återigen att Ådala i det stora hela är ett fint och välskött område, dock finns det några misskötta lotter som kräver direkta åtgärder.

Vi vill igen påminna om häckhöjd vilken är 120 cm i framkant, 180 cm på sidorna och baktill under förutsättning att det inte skuggar grannen. 

I hörn mot väg får höjden vara max 80 cm från hörnet och 2.5 meter in på vardera sida. Hörnen kräver omedelbar åtgärd från de kolonister som har för höga buskar där. Detta för att skapa en god sikt och öka säkerheten.

Gången mellan två lotter ska omhändertas och rensas av angränsande grannarna gemensamt.

Nu fortsätter vi alla att njuta av den fantastiska sommaren och det härliga kolonilottslivet 

Hälsningar, Linköpings Koloniträdgårdar
Ådala Kinna & Elisabeth

Läs hela inlägget »
Etiketter: ådala områdessyn

Oj vad Bikuber vi har levererat senaste veckan. Just nu är vårt lager slut och tillverkar har semesterstängt. Så just nu kan du anmäla ditt intresse för att komma med i nästa leveransrunda, vi vet inget datum fn - men så snart vi har det så hör vi av oss.

Säsongen 2020/2021 har vi nu levererat över 300 kuber, så nu har andelen som komposterar själva ökat rejält - många hade kompost före vi ordnade dessa.

Läs hela inlägget »

I ris o grenkomposten har det nu kastats både jord gräs o växter trots att vi tydligt skrivit ut att där i får endast ris och grenar slängas och att i annat fall stängs även denna. 

Nu kommer vi att tömma den förmodligen i veckan som kommer. Vi ger den sedan en chans till och hoppas innerligt att alla följer detta om enbart ris o grenar. Tråkigt om endast några förstör möjligheten att ha den kvar för alla andra.


Linköpings Koloniträdgårdar
Ådala Kinna & Elisabeth

Läs hela inlägget »
Etiketter: ådala riskompost

Nu hälsar vi årets sommarjobbare varmt välkomna!
Från vänster: Moa, Johan och Alva

Det är så roligt när vi har funnit dessa sommarjobbare av över 30 sökande. Dom är motiverade och gör sitt bästa varje dag. Så tillsammans med Elisabeth & Dennis plöjer dom dom nu område för område med både maskiner och handkraft och gör fint på parkeringar och gångar/vägar. 

Denna veckan Valla, sedan följer Ådala, Ullevi och Emmalund. Stanna gärna till och säg hej när ni ser dom på ert område.

Läs hela inlägget »
Etiketter: sommarjobbare

Resultat från områdessynen 210621

Under synen som gjordes i slutet av maj träffade vi flera av er medlemmar och hade goda samtal. Det vi ser är att det fortfarande saknas synliga lottnummer på flera lotter 

Det som är viktigt för säkerheten är att klippa ner häckar/buskar till 80cm 2,5meter in på vardera sida om hörnet enl kommunens regel för Garage- och carportsutfart. Det gäller lotter som: 
• Är mot vägen vid dansbanan 
• Ligger i hörn i gångstråket till toaletterna 

Vi vet att många klipper sina häckar nu till midsommar så här kommer häckhöjderna igen. 
• Upp till 120cm framtill 
• Upp till 180 cm på övriga sidor under förutsättning att det inte skuggar din granne. 

Under juli månad kommer vi gå en tillsyn till. 
Väl mött i solen! 
Områdesgruppen  på Emmalund

Läs hela inlägget »
Etiketter: emmalund områdessyn

Vi på Valla får nu sopkärlen tömda 2/ggr/vecka, och de ska nu tömmas tisdagar och fredagar.

MEN om en tunna är full, lyft på fler lock bredvid ofta finns det utrymme i någon annan. Sedan är vi glada om det endast är hushållssopor i kärlen, inte byggmtrl, färgburkar och annat som inte hör dit.

Hälsningar,
Linköpings Koloniträdgårdar
Valla

Läs hela inlägget »
Etiketter: valla hushållssopor

VIKTIG INFORMATION EMMALUND! 
Områdesgruppen planerar att helt stänga komposterna från vecka 31. 
Detta med anledning av kraftiga kostnadsökningar för kompost och sopor. 
Mer information kommer på områdesmötet lördag 3/7 kl 13 

Områdesgruppen

Läs hela inlägget »

Onsdagen den 23 juni kommer Anticimex att göra ytterligare åtgärder för att bekämpa våra råttor.
 
Giftsanering behöver tyvärr göras för att få bukt med problemet. Kommer markeras där giftet läggs ut.
 
Viktigt att ha uppsyn på sina husdjur så dom inte fångar någon mus/ råtta.

Läs hela inlägget »
Etiketter: råttor sanering valla

Vi har problem med vår kompost.
Vi måste hitta en lösning nu!

 • Komposten på Ullevi där vi förut lämnat vår kompost håller på att avvecklas så dit kan vi inte köra den längre.
 • Priset för att lämna hos Tekniska Verken har fördubblats. Alla deras avgifter har skjutit i höjden. Det kostar  800 kr/ton att tömma kompost. Vår kompost väger när den är full mellan 8 och 13 ton (kan väga mer också) vilket blir en kostnad på mellan 6400 och 10400 kr/ tömning, den töms ca 8 ggr per säsong  till detta tillkommer transport ca 2000 kronor per gång. Summan av detta blir någonstans mellan 67.000-99.000 kronor per säsong. Vi har inte ekonomi för det. Alla våra pengar kan inte gå till kompostering vi har mer åtgärder som måste utföras på Ådala.
 • Ådala är det av våra fyra område som slänger mest kompost. Vi behöver börja kompostera mera på egen lott själva och/eller som enskild kolonist köra iväg vårt eget till återvinningsstation. Kan man samköra? Ska vi köpa in en liten släpkärra, så man kan hjälpas åt att köra iväg kompost?
 • Valla som ett exempel, komposterar allt sitt själva på egen tomt, de får inte lämna något pga att de har/haft potatiskräfta. Det funkar bra hos dem trots vilda protester i början.
 • Vi vill återigen slå ett slag för Biokuben som vi får specialpris på. Den rymmer mycket, mycket mer än man kan tro och den ser till att man har fin jord att använda till odling. Biokuben kan beställas på hemsidan.
 • Vi har också pratat om att ha en egna kompostlimpor på området. Var skulle vi kunna lägga dem ? Man behöver 3 stycken för att det ska fungera optimalt men minst 2 stycken. De blir stora så det behövs en bra stor plats,  har vi nån sån plats. Har ni förslag på lämplig plats?
 • Kom med ideer och förslag på hur vi ska lösa vår kompostering.
 • Komposten tömdes den 27 maj då vägde den ca 10 ton vilket kostade oss 10 000 kronor. Den börjar bli halvfull igen och vi kommer behöva alldeles snart tömma den. Efter den tömningen kommer komposten att stängas tills vi hittar en lösning. Tills dess får alla kompostera på egen tomt eller köra bort det till återvinningsstation.
 • Riskomposten kommer att vara kvar om vi alla sköter den och slänger just bara ris i den.


Linköpings Koloniträdgårdar
Områdesgruppen Ådala

Läs hela inlägget »
Etiketter: kompost ådala

Vi vill bara puffa för att ni prenumererar på föreningens nyhetsbrev direkt i din mail, samt att ni kikar längre ner på sidan där vi har 4a kalendrar en för varje område, så ni ser nästa aktivitet för ditt område.

Läs hela inlägget »
Etiketter: nyhetsbrev kalender

Det har kommit in klagomål till kommunen kring farthindren på Plommonvägen på Emmalund så i veckan har områdesrepresentant för Emmalund och ordförande varit på plats på områdena med Björn Brage och Peter Lindell, representanter från kommunen. 

Kommunen ser och har förståelse kring fartproblematiken. De arbetar aktivt med frågan för att finna en optimal säker lösning för alla. Inom ett par veckor kommer kommunen återkomma i frågan.

Åtgärder som måste göras omgående är för Emmalund. Suggor/blomlåda vid nerfarten till  plommonvägen har tagits bort. Detta p.ga för hög skaderisk om cyklist kör in i dessa. I väntan på permanent lösning från kommunen får Emmalund ha två mindre farthinder sk Flexibump vid nerfarten. Även på Ådala, Åvägen, blir fartguppen tf kvar som idag – tills justering görs.

Ådala & Emmalund

Läs hela inlägget »

Föreningen har nu genomfört årsmötet (Per capsulam torsdag 20/5) och vi kan glädjande nog konstatera att över 300 medlemmar tog chansen att läsa och fundera över motionerna och vilka dom ville rösta kvar och in i styrelsen. Protokoll och mer information kommer att publiceras där ni kan ta del av alla beslut som ni har tagit.

Jag som ordförande fick förnyat förtroende för en period av 2 år och jag vill tacka er för förtroendet och samtidigt tacka alla som deltog under mötet och räknade röster det blev ett drygt arbete och allt kontrollräknas nu.

Patrik Flisbäck

Läs hela inlägget »

Sköna maj är kommen, efter en ovanligt kall start.

 • Måndag 17 maj är lockdownen hävd och vi kan öppna upp expeditionerna igen. Vi kan även börja skriva kontrakt igen.
 • Våra sopkärl för hushållssopor är på plats på våra områden. Tänk på att det bara är hushållssopor som ska slängas i kärlen. Priset för soporna har höjts med 266% för oss, så vi hoppas och tror att vi hjälps åt både för miljön men även för vår budget. Övrigt skräp och källsortering ansvarar enskild kolonist att ta till återvinningsstation. Containrar kommer inte att ställas ut på områdena igen.
 • Vi uppmuntrar alla till egen kompostering av trädgårdsavfall på enskild lott. Beställ gärna en egen varmkompost via föreningen.
 • Stakethöjder - Styrelsen har beslutat att ett staket får ha en maxhöjd på 100 cm räknat från marken.
 • Häckar - I framkant får häcken vara maximalt 120 cm och upp till 180 cm på de övriga sidorna. Det är dock viktigt att inte grannens tomt skuggas. 
 • I trafikerade hörn - gäller maximalt 80 cm höjd på häckar och 2,5 meter åt vardera håll, samma som gäller garageutfarter i kommunen. Självklart får man inte i ett trafikerat hörn skymma sikten med annan installation.
 • Styrelsen hoppas att vi alla ska få en fin säsong och återkommer fortlöpande med information som ni som medlemmar kan ha nytta av. Ni har väl vårt nyhetsbrev direkt i er mailkorg i telefon/surfplattan/datorn?
Läs hela inlägget »
Etiketter: ny säsong

DUSCHARNA öppnar torsdag 13/5!
Pga. lockdownen är det fjolårets gula kort som gäller t.om 16/5

EXPEDITIONEN öppnar igen efter lockdownen måndag 17/5

HUSHÅLLSSOPOR
Våra sopkärl för hushållssopor är på plats och står innanför grind 1. Att det inte står några kärl vid grind 2 beror på Tekniska Verkens arbetsmiljökrav.
Tänk på att det bara är hushållssopor som ska slängas i kärlen. Övrigt skräp och källsortering ansvarar enskild kolonist att ta till återvinningsstation.

KOMPOSTERING
Ur miljösynpunkt håller föreningen på att avveckla kompostlimporna på Ullevi. Vi uppmuntrar alla till egen kompostering av trädgårdsavfall på enskild lott. Området har planering på att starta en mindre kompostlimpa på området.
Är du intresserad av kompostering och vill med i arbetet hör av dig till områdes mailen emmalund@kolonisten.se för mer information.

NY EXPEDITION
Området kommer under säsongen påbörja planering kring den nya expeditionen. Har vi någon/några på vårt område som har kunskap att kan rita i CAD och kan hjälpa till att ta fram ritningar till kommande bygglov?
Hör gärna av er på mailen emmalund@kolonisten.se till området så berättar vi mera. Är du intresserad att hjälpa till i planeringen av nya expeditionen är du välkommen att höra av dig till områdes mailen emmalund@kolonisten.se så berättar vi mer.

Läs hela inlägget »

Tyvärr har ett Inbrott nyligen skett på Emmalund! Den drabbade har satt upp information och bild på anslagstavlan då ett par tavlor blev stulna ifall någon skulle se dem. Vi uppmuntrar alla att fortsätta hjälpas åt att ha koll på våra stugor och vara observant på personer ni inte känner igen. Påkalla gärna granne och eller polis vid pågående händelse...
- - - - - - -
Nu börjar portarna på hemliga huset ta form. Stort tack Royne & Kjell för allt slit! Tack även till Ann-Mari servat herrarna m lite fika!

Läs hela inlägget »
Etiketter: emmalund stölder

Nyhetsbrev - ja tack :)