topp

Efter områdessynen konstaterar vi återigen att Ådala i det stora hela är ett fint och välskött område, dock finns det några misskötta lotter som kräver direkta åtgärder.

Vi vill igen påminna om häckhöjd vilken är 120 cm i framkant, 180 cm på sidorna och baktill under förutsättning att det inte skuggar grannen. 

I hörn mot väg får höjden vara max 80 cm från hörnet och 2.5 meter in på vardera sida. Hörnen kräver omedelbar åtgärd från de kolonister som har för höga buskar där. Detta för att skapa en god sikt och öka säkerheten.

Gången mellan två lotter ska omhändertas och rensas av angränsande grannarna gemensamt.

Nu fortsätter vi alla att njuta av den fantastiska sommaren och det härliga kolonilottslivet 

Hälsningar, Linköpings Koloniträdgårdar
Ådala Kinna & Elisabeth

Läs hela inlägget »
Etiketter: ådala områdessyn

Oj vad Bikuber vi har levererat senaste veckan. Just nu är vårt lager slut och tillverkar har semesterstängt. Så just nu kan du anmäla ditt intresse för att komma med i nästa leveransrunda, vi vet inget datum fn - men så snart vi har det så hör vi av oss.

Säsongen 2020/2021 har vi nu levererat över 300 kuber, så nu har andelen som komposterar själva ökat rejält - många hade kompost före vi ordnade dessa.

Läs hela inlägget »

I ris o grenkomposten har det nu kastats både jord gräs o växter trots att vi tydligt skrivit ut att där i får endast ris och grenar slängas och att i annat fall stängs även denna. 

Nu kommer vi att tömma den förmodligen i veckan som kommer. Vi ger den sedan en chans till och hoppas innerligt att alla följer detta om enbart ris o grenar. Tråkigt om endast några förstör möjligheten att ha den kvar för alla andra.


Linköpings Koloniträdgårdar
Ådala Kinna & Elisabeth

Läs hela inlägget »
Etiketter: ådala riskompost

Nu hälsar vi årets sommarjobbare varmt välkomna!
Från vänster: Moa, Johan och Alva

Det är så roligt när vi har funnit dessa sommarjobbare av över 30 sökande. Dom är motiverade och gör sitt bästa varje dag. Så tillsammans med Elisabeth & Dennis plöjer dom dom nu område för område med både maskiner och handkraft och gör fint på parkeringar och gångar/vägar. 

Denna veckan Valla, sedan följer Ådala, Ullevi och Emmalund. Stanna gärna till och säg hej när ni ser dom på ert område.

Läs hela inlägget »
Etiketter: sommarjobbare

Resultat från områdessynen 210621

Under synen som gjordes i slutet av maj träffade vi flera av er medlemmar och hade goda samtal. Det vi ser är att det fortfarande saknas synliga lottnummer på flera lotter 

Det som är viktigt för säkerheten är att klippa ner häckar/buskar till 80cm 2,5meter in på vardera sida om hörnet enl kommunens regel för Garage- och carportsutfart. Det gäller lotter som: 
• Är mot vägen vid dansbanan 
• Ligger i hörn i gångstråket till toaletterna 

Vi vet att många klipper sina häckar nu till midsommar så här kommer häckhöjderna igen. 
• Upp till 120cm framtill 
• Upp till 180 cm på övriga sidor under förutsättning att det inte skuggar din granne. 

Under juli månad kommer vi gå en tillsyn till. 
Väl mött i solen! 
Områdesgruppen  på Emmalund

Läs hela inlägget »
Etiketter: emmalund områdessyn

Vi på Valla får nu sopkärlen tömda 2/ggr/vecka, och de ska nu tömmas tisdagar och fredagar.

MEN om en tunna är full, lyft på fler lock bredvid ofta finns det utrymme i någon annan. Sedan är vi glada om det endast är hushållssopor i kärlen, inte byggmtrl, färgburkar och annat som inte hör dit.

Hälsningar,
Linköpings Koloniträdgårdar
Valla

Läs hela inlägget »
Etiketter: valla hushållssopor

VIKTIG INFORMATION EMMALUND! 
Områdesgruppen planerar att helt stänga komposterna från vecka 31. 
Detta med anledning av kraftiga kostnadsökningar för kompost och sopor. 
Mer information kommer på områdesmötet lördag 3/7 kl 13 

Områdesgruppen

Läs hela inlägget »

Onsdagen den 23 juni kommer Anticimex att göra ytterligare åtgärder för att bekämpa våra råttor.
 
Giftsanering behöver tyvärr göras för att få bukt med problemet. Kommer markeras där giftet läggs ut.
 
Viktigt att ha uppsyn på sina husdjur så dom inte fångar någon mus/ råtta.

Läs hela inlägget »
Etiketter: råttor sanering valla

Vi har problem med vår kompost.
Vi måste hitta en lösning nu!

 • Komposten på Ullevi där vi förut lämnat vår kompost håller på att avvecklas så dit kan vi inte köra den längre.
 • Priset för att lämna hos Tekniska Verken har fördubblats. Alla deras avgifter har skjutit i höjden. Det kostar  800 kr/ton att tömma kompost. Vår kompost väger när den är full mellan 8 och 13 ton (kan väga mer också) vilket blir en kostnad på mellan 6400 och 10400 kr/ tömning, den töms ca 8 ggr per säsong  till detta tillkommer transport ca 2000 kronor per gång. Summan av detta blir någonstans mellan 67.000-99.000 kronor per säsong. Vi har inte ekonomi för det. Alla våra pengar kan inte gå till kompostering vi har mer åtgärder som måste utföras på Ådala.
 • Ådala är det av våra fyra område som slänger mest kompost. Vi behöver börja kompostera mera på egen lott själva och/eller som enskild kolonist köra iväg vårt eget till återvinningsstation. Kan man samköra? Ska vi köpa in en liten släpkärra, så man kan hjälpas åt att köra iväg kompost?
 • Valla som ett exempel, komposterar allt sitt själva på egen tomt, de får inte lämna något pga att de har/haft potatiskräfta. Det funkar bra hos dem trots vilda protester i början.
 • Vi vill återigen slå ett slag för Biokuben som vi får specialpris på. Den rymmer mycket, mycket mer än man kan tro och den ser till att man har fin jord att använda till odling. Biokuben kan beställas på hemsidan.
 • Vi har också pratat om att ha en egna kompostlimpor på området. Var skulle vi kunna lägga dem ? Man behöver 3 stycken för att det ska fungera optimalt men minst 2 stycken. De blir stora så det behövs en bra stor plats,  har vi nån sån plats. Har ni förslag på lämplig plats?
 • Kom med ideer och förslag på hur vi ska lösa vår kompostering.
 • Komposten tömdes den 27 maj då vägde den ca 10 ton vilket kostade oss 10 000 kronor. Den börjar bli halvfull igen och vi kommer behöva alldeles snart tömma den. Efter den tömningen kommer komposten att stängas tills vi hittar en lösning. Tills dess får alla kompostera på egen tomt eller köra bort det till återvinningsstation.
 • Riskomposten kommer att vara kvar om vi alla sköter den och slänger just bara ris i den.


Linköpings Koloniträdgårdar
Områdesgruppen Ådala

Läs hela inlägget »
Etiketter: kompost ådala

Vi vill bara puffa för att ni prenumererar på föreningens nyhetsbrev direkt i din mail, samt att ni kikar längre ner på sidan där vi har 4a kalendrar en för varje område, så ni ser nästa aktivitet för ditt område.

Läs hela inlägget »
Etiketter: nyhetsbrev kalender

Det har kommit in klagomål till kommunen kring farthindren på Plommonvägen på Emmalund så i veckan har områdesrepresentant för Emmalund och ordförande varit på plats på områdena med Björn Brage och Peter Lindell, representanter från kommunen. 

Kommunen ser och har förståelse kring fartproblematiken. De arbetar aktivt med frågan för att finna en optimal säker lösning för alla. Inom ett par veckor kommer kommunen återkomma i frågan.

Åtgärder som måste göras omgående är för Emmalund. Suggor/blomlåda vid nerfarten till  plommonvägen har tagits bort. Detta p.ga för hög skaderisk om cyklist kör in i dessa. I väntan på permanent lösning från kommunen får Emmalund ha två mindre farthinder sk Flexibump vid nerfarten. Även på Ådala, Åvägen, blir fartguppen tf kvar som idag – tills justering görs.

Ådala & Emmalund

Läs hela inlägget »

Föreningen har nu genomfört årsmötet (Per capsulam torsdag 20/5) och vi kan glädjande nog konstatera att över 300 medlemmar tog chansen att läsa och fundera över motionerna och vilka dom ville rösta kvar och in i styrelsen. Protokoll och mer information kommer att publiceras där ni kan ta del av alla beslut som ni har tagit.

Jag som ordförande fick förnyat förtroende för en period av 2 år och jag vill tacka er för förtroendet och samtidigt tacka alla som deltog under mötet och räknade röster det blev ett drygt arbete och allt kontrollräknas nu.

Patrik Flisbäck

Läs hela inlägget »

Sköna maj är kommen, efter en ovanligt kall start.

 • Måndag 17 maj är lockdownen hävd och vi kan öppna upp expeditionerna igen. Vi kan även börja skriva kontrakt igen.
 • Våra sopkärl för hushållssopor är på plats på våra områden. Tänk på att det bara är hushållssopor som ska slängas i kärlen. Priset för soporna har höjts med 266% för oss, så vi hoppas och tror att vi hjälps åt både för miljön men även för vår budget. Övrigt skräp och källsortering ansvarar enskild kolonist att ta till återvinningsstation. Containrar kommer inte att ställas ut på områdena igen.
 • Vi uppmuntrar alla till egen kompostering av trädgårdsavfall på enskild lott. Beställ gärna en egen varmkompost via föreningen.
 • Stakethöjder - Styrelsen har beslutat att ett staket får ha en maxhöjd på 100 cm räknat från marken.
 • Häckar - I framkant får häcken vara maximalt 120 cm och upp till 180 cm på de övriga sidorna. Det är dock viktigt att inte grannens tomt skuggas. 
 • I trafikerade hörn - gäller maximalt 80 cm höjd på häckar och 2,5 meter åt vardera håll, samma som gäller garageutfarter i kommunen. Självklart får man inte i ett trafikerat hörn skymma sikten med annan installation.
 • Styrelsen hoppas att vi alla ska få en fin säsong och återkommer fortlöpande med information som ni som medlemmar kan ha nytta av. Ni har väl vårt nyhetsbrev direkt i er mailkorg i telefon/surfplattan/datorn?
Läs hela inlägget »
Etiketter: ny säsong

DUSCHARNA öppnar torsdag 13/5!
Pga. lockdownen är det fjolårets gula kort som gäller t.om 16/5

EXPEDITIONEN öppnar igen efter lockdownen måndag 17/5

HUSHÅLLSSOPOR
Våra sopkärl för hushållssopor är på plats och står innanför grind 1. Att det inte står några kärl vid grind 2 beror på Tekniska Verkens arbetsmiljökrav.
Tänk på att det bara är hushållssopor som ska slängas i kärlen. Övrigt skräp och källsortering ansvarar enskild kolonist att ta till återvinningsstation.

KOMPOSTERING
Ur miljösynpunkt håller föreningen på att avveckla kompostlimporna på Ullevi. Vi uppmuntrar alla till egen kompostering av trädgårdsavfall på enskild lott. Området har planering på att starta en mindre kompostlimpa på området.
Är du intresserad av kompostering och vill med i arbetet hör av dig till områdes mailen emmalund@kolonisten.se för mer information.

NY EXPEDITION
Området kommer under säsongen påbörja planering kring den nya expeditionen. Har vi någon/några på vårt område som har kunskap att kan rita i CAD och kan hjälpa till att ta fram ritningar till kommande bygglov?
Hör gärna av er på mailen emmalund@kolonisten.se till området så berättar vi mera. Är du intresserad att hjälpa till i planeringen av nya expeditionen är du välkommen att höra av dig till områdes mailen emmalund@kolonisten.se så berättar vi mer.

Läs hela inlägget »

Tyvärr har ett Inbrott nyligen skett på Emmalund! Den drabbade har satt upp information och bild på anslagstavlan då ett par tavlor blev stulna ifall någon skulle se dem. Vi uppmuntrar alla att fortsätta hjälpas åt att ha koll på våra stugor och vara observant på personer ni inte känner igen. Påkalla gärna granne och eller polis vid pågående händelse...
- - - - - - -
Nu börjar portarna på hemliga huset ta form. Stort tack Royne & Kjell för allt slit! Tack även till Ann-Mari servat herrarna m lite fika!

Läs hela inlägget »
Etiketter: emmalund stölder

Denna pandemi och nu en nedstängning gör att vi ställer om igen.

Nu får ni ett frankerat kuvert (hem i brevlådan - dom är på väg ut nu) som ni använder för att skicka in er rösthandling. För att posten ska hinna fram behöver ni stoppa det på närmaste postlåda senast söndag 16 maj.

Vi har fått hjälp under vägens gång från förbundet med utformandet av dagordningen, och goda råd i hur vi ska kunna genomföra mötet.

Uppdaterat schema
1. Ta del av samtliga årsmöteshandlingar och gör dina egna val.
2. Stoppa rösthandlingen i det nya kuvertet, inget frimärke behövs.
3. Posta det senast söndag 16 maj för att säkerställa leveransen.
4. Torsdag 20 maj, klockan 15.00 kommer rösträknandet påbörjas.
5. Vid intresse kan man följa arbetet via vår webbsida.
6. Resultatet presenteras på webbplats www.kolonisten.se

Tack för ditt engagemang för föreningen.

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte pandemi

Vi behöver påminna er alla om vikten av att hålla avstånd, även utomhus, för att vi ska hjälpas åt att bromsa smittspridningen.

Vår personal som arbetar utomhus kommer att fortsätta arbeta med sina göromål, men självklart tänker vi på att hålla avståndet till och mellan dom. Vår personal på kontoret kommer inte att ta emot några besökande dessa två veckor.

Expeditionerna hålls helt stängda under dessa två veckor. Inga besökande vare sig inom eller utomhus.

De utökade restriktionerna gäller i ett första skede under 2 veckor och vi hoppas på er förståelse för de åtgärder vi nu tar till. Allt på uppmaning från region Östergötland och för att vården ska fungera för de som tyvärr drabbas.

Kontakta oss gärna, men vi tar det per mail, sms & telefon. 

Styrelsen
Linköpings Koloniträdgårdar

Läs hela inlägget »
Etiketter: covid restriktioner
Nu äntligen drar vi snart igång säsongen 2021. Tänk vilken lycka att vi har våra fina områden och lotter i olika storlekar och inriktningar.  Vi kan träffas utomhus (Coronasäkert) och snacka över häcken med grannen.

Vi påminner lite extra om!
Läs hela inlägget »

Det cirkulerar rykten angående föreningens Heatweed. Vi tänkte därför passa på att ge lite information kring hur den fungerar och hur vi i föreningen kommer att utnyttja den.

Den fungerar på följande sätt:
Varmt vatten med en temperatur av 98–99,6 °C sprutas på ogräset och bränner upp växtens celler. I snitt tre till fyra behandlingar per år brukar räcka. Tack vare det mycket låga trycket är denna metod lämplig för alla ytor och grus, vilket vi har mycket av på våra områden.

Den är miljövänlig och den mest effektiva kemikaliefria ogräsbekämpningslösningen. Bevisad systemisk effekt på rötterna. Dessutom är den kostnadseffektiv då det går snabbt att få bort ogräset.

Så dels kan personalen (och aktiva kolonister som vill hjälpa till på sitt område) snabbt och miljövänligt se till att ogräset försvinner på våra allmänna ytor. Dels kan medlem hyra Heatweeden för att bli av med ogräset utanför sin kolonilott eller för att tvätta av sin stuga inför ommålning.

Visst har det kostat föreningen en slant men det kommer att löna sig plus att det också är ett led närmare miljödiplomeringen på våra områden.

Läs hela inlägget »
Etiketter: ogräs invasiva arter

Arkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln